Skip to content
Handla växter och jord för hemleverans i Stockholm eller upphämtning i butik!
Handla växter och jord för hemleverans i Stockholm eller upphämtning i butik!
Höststäda i trädgården - Checklista

Höststäda i trädgården - Checklista

I oktober är det hög tid att höststäda och förbereda trädgården inför vintern. Tänk dock på att inte städa för noga i rabatterna. Låt en del löv och grenar ligga kvar som skydd till både växter och insekter. Här följer en checklista på vad som är bra att göra i trädgården innan vintern kommer.

Dela och plantera om perenner som börjat bre ut sig för mycket. Använd en spade eller dra isär plantan med händerna. Klipp inte ner perennerna på hösten, vänta till våren. Många perenner har fröställningar som är vackra under vintern och som även ger föda åt fåglar. Passa även på att rensa bort ogräs i rabatten under hösten.

  • Flytta buskar
Flytt av lövfällande buskar går utmärkt att genomföra så länge det inte är tjäle i marken. Sent på hösten är en utmärkt tid. Gräv en vid och djup grop runt busken du vill flytta och placera den på sin nya växtplats. Vattna ordentligt så att jorden sluter sig runt rötterna. Till våren är det viktigt att etableringsbevattna den flyttade busken då det oftast inte regnar så mycket under våren

  • Fixa gräsmattan
Höj klipphöjden en inställning till sista klippningen för året. Sista klippningen ska ha en klipphöjd på 4-6 cm. Ett alltför kortklippt gräs klarar kylan sämre. Gödsla med Algomin Höstnäring innan första frosten så ökar gräsets motståndskraft mot mossa, frostskador och sjukdomar. Buskar, träd och perenner gödslas med fördel med Algomin Höstnäring för att stärka rotsystemet och förbättra knoppsättningen vilket ger bättre blomning, fruksättning och skörd nästa säsong. Läs mer om höstgödsling här. 

  • Plantera vårblommande lökar
Tulpaner, krokus, påskliljor, scillor och snödroppar. Nu är hög tid att få ner lökar och knölar i jorden så de hinner rota sig innan tjälen kommer. Blanda gärna i lite benmjöl eller lökgödsel i jorden.

  • Ta in medelhavsväxter
Citrusträd och olivträd förvaras svalt och ljust, med en temperatur mellan 5-10 grader. Duscha dem med ljummet vatten en gång i veckan.
Pelargoner övervintras mörkt och svalt. Tänk dock på att ju mer värme plantan får desto mer ljus kräver den och det gäller även vatten. En varm placering gör att den kräver mer vatten medans en sval placering gör att de behöver mindre vatten.

  • Plantera vitlök
Senhösten är bästa tiden att plantera vitlök på. Då hinner de rota sig innan frosten kommer. Köp lökarna i en handelsträdgård för att undvika smittat utsäde. Plantera lökarna med den spetsiga toppen upp och den trubbigare botten med rotanlag neråt på ca 6 cm djup.

  • Skydda dina äppelträd
Frostfjärilens larver kan förstöra nästa säsongs fruktskörd. Hindra fjärilen från att klättra upp i trädkronorna och lägga sina ägg genom att placera en limring med dubbelhäftande tejp runt trädstammen, då fastnar insekterna på vägen.

  • Ta in köldkänsliga sommarblommor
Köldkänsliga knölar och lökar som exempelvis dahlia, knölbegonia och gladiolus klarar inte att övervintra utomhus. Gräv upp dem och förvara dem mörkt och svalt inomhus.

  • Ta in trädgårdsredskap
Ställ undan redskapen inför vintern, låt inte vattenslangar, vattenspridare eller munstycken ligga framme med vatten i när kylan kommer, då kan de spricka av isbildningen. Töm trädgårdskrukorna på jord och stapla dem upp och ner i förrådet.
Föregående artikel Ta hand om stannfåglarna under vintern
Nästa artikel Höstlök - duka upp för vårens blomsterprakt